"Sabar, Tenang, Jangan Bimbang, Pasti Ada Jalan"

Thursday, 23 October 2014

the art of war... kitchen politics

okayy..hari nie aku nak sembang sikit pasal pengalaman aku kerja kat kitchen..jadi kitchen commis...commis? kitchen commis ni ala2 kitchen helperlaa...ni aku buat part time job sebelum aku naik kapal..ye laahh..cutikan ..tempat aku kerja nie biarlah rahsia..tapi di kota ibu kota..kuala lumpur..hehe...

politik??yess politik dimana mana..jangan ingat kerja kat dapur pun tiada politik..sebelum aku masuk bab politik nie..perghhh..bukan senang rupanya nak jadi CHEFF!!. aku ingat senang lah nak jadi Cheff ternama..rupanya bukan sperti yg disangka...
perghh..penat kut kerja kitchen ni..nak2 bila ada event perghh.....kalau event tu 100 tables...100 ekor ikanlah basuh..then celopl tepung..bagi kat cheff...cheff goreng....hoho.....so sebelum jadi cheff..rupa rupanya mereka melalui pengalaman yg sama seperti yg aku lalu nie..tapi sebab aku nie suka2 kan nak buat part time..so takdelah tension sgt...tapii tensionlah jugak..hahaha..

so this is description of kitchen commis

This can be a challenging position, as the beginning chef is expected to absorb a great deal of information in a short amount of time. It can also be a difficult job because all of a commis chef’s training is conducted on the clock in the kitchen, which is often a high-stress work environment -- especially during busy meal times. In light of this, a commis chef (like all chef types) must be able to work under pressure in order to succeed in his or her role. commis

haha....pergh bukan senang bai..tapi dari pengalaman inilah aku belajar macam mana system kitchen tu...dan dari situ aku belajar curi2 masak..hehehe..

so tempat yg aku kerja nie diketuai oleh executive chef..bawahnya ada master chef..then bawah master chef ada 3 jenis kitchen..malay kitchen..chinese kitchen..and western kitchen,,setiapnya diketuai olehseorang keta cheff..
aku kerja bawah chinese kitchen....hari pertama aku kerja dah kene sound sebab tertinggal sos kicap kat tempat jual mee..hohoho...tapi itu bukan perkara yg aku nak ceritaa....yg aku nak cerita nie..politik disitu..perghh dasyat baii..bukan sekadar memasak je baii..perebutan kuasa kat dapur...perghhh...tapi dari situlah aku belajar..yg kat mana pun sama sajeee..tapi bagi aku..inilah perjalanan..aku senyum je tengok cerita2 perjalanan nie...kerja dapur pun ada politik...dan yg pasti..nak capai satu tahap tertinggi dalam kerjaya bukanlah sesuatu yg mudah...mereka jua bermula dari bawah....tapi kadang aku resah jugak..takut..bengang..marah gembira disepanjang perjalanan ini..biasalah kita nie manusia..apapun tenang..jangan bimbang..pasti ada jalan....dan yg paling best itulah first time aku bawa motor ex 5 ayahanda aku masuk kl...tu diaaa jalan sesak habis nak masuk kl...terpaksa keluar kepakaran aku cilok2 sebelah kenderaan yg teramatlah banyak time orang nak masuk kerja dengan orang nak balik kerja..kalau dengar bonda aku nie mesti resah dan gelisah dibuatnya..tapi bila balik rumah tu buat muka steadylaa kann..lelakii...walhal penatnya kerja kat kitchen..perghhh...baru ku tahu bukan senang nak senang... tapi pengalaman kat chinese kitchen ni sesuatu yg orang cakap money cant buy. Dari situ aku nampak betapa minat dalam kerjaya tu penting, bila aku tengok orang lama punya skill dalam memasak nie..pergh mantap baii, semua orang boleh buat telur dadar, tapi nak menghasilkan telur dadar yg canggih pun memerlukan skill yg hebat. Aku dari jauh duk tepilah usha2 curi ilmu memasak haha...

hari first day kerja kitchen on the way ke kl okay...tapi bila pulang sesatlah pulak..adoi tak jumpa jalan keluar dari kl nak balik rawang..time tu dah pukul 10 malam...hoho...dah berapa kali pusing tak jumpa aku mulalah berhubung dengan ayahanda aku yg sememangnya pakar dalam selok belok kl nie..haha...aku call ayahda aku "ABAH IJAT DAH SESAT" ..ayahanda aku gelak je..hahaha...sempoi...lepas call ayahda aku barulah ku temu jalan pulang ke rawang...after one week..aku pulak jadi pakar pusing kl..hehe....
apapun setiap pengalaman dalam kehidupan ini merupakan satu cerita dan perjalan.............steady and gudluck!!!

turun kapal ni tak taulah nak sambung balik wat part time kat kitchen ataupun tidak...apapun biar masa menetukan...yg penting bersyukur pada setiap nafas perjalanan itu.


-akuawanlaut-

No comments:

Post a Comment